En  Fr  Nl  De  Tr  

TransAnatolie Welcomes You  to Turkey

 

 

 

 

TransAnatolie Tours

En  Fr  Nl  De  Tr  

 

 

 

Ayasofya

 

 

 

Home ] Up ] Tours ] Turkije ] Tijdlijn ] Anatolië ] Steden ] Over Ons ] Site Map ] Zoeken ]

 

A-Beschavingen ] Archelogische ] Efeze ] [ Ayasofya ] Topkapi ] Beylerbeyi ] Anitkabir ] Halicarnassus ] Zeugma ]

 

Up

Het Museum van Ayasofya (Hagia Sophia, 532-37) Istanbul Turkije

   
De kerk van Hagia Sophia (letterlijk "Heilige Wijsheid") werd in Constantinopel, nu Istanboel, eerst gewijd in 360 door Keizer Constantius, zoon van de stichter van de stad, Keizer Constantine. Hagia Sophia die als cathedra wordt gediend, of de zetel van de bischop, van de stad. Kwam oorspronkelijk geroepen Megale Ekklesia (Grote Kerk), de naam Hagia Sophia in gebruik rond 430. De eerste kerkstructuur werd vernietigd tijdens rellen in 404; de tweede kerk, die en specifiek in 415 door Keizer Theodosius II wordt gebouwd, brandde tijdens de opstand Nika van 532 plat, die enorme vernietiging en dood door de stad veroorzaakte.

 

Hagia Sophia, Constantinopel,

532–37, oostelijke facade.

 

Onmiddellijk na de rellen, gaf opdracht de Keizer Justinian I (r. 527-65) tot de herbouwde kerk. Het nieuwe gebouw werd ingehuldigd op 27 December, 537. Architecten Anthemios van Tralles en Isidoros van Miletos die waarschijnlijk werden beïnvloed door de wiskundige theorieën van Archimedes (ca. 287-212 V.CHR.) en Heron van het geschrift van Alexandrië op kluizen en steunzool (eerste eeuw A.D.).

 

Hagia Sophia, Constantinopel,

532–37, zuidelijke facade.

 

Enorme, luchtige naos, of de centrale basiliek, met zijn technisch complex systeem van kluizen en semi-koepels, culmineren in een hoge centrale koepel met een diameter van meer dan 101 voet (31 meters) en een hoogte van 160 voet (48,5 meters). Deze centrale koepel werd vaak geïnterpreteerd door eigentijdse commentators als koepel van hemel zelf. Zijn gewicht wordt gedragen door vier grote bogen, die op een reeks tympana en semi-koepels rusten, die beurtelings op kleinere semi-koepels en arcades rust. Dit ingewikkelde structurele systeem was naar voren gebogen aan problemen: de eerste koepel stortte in 558 in, om in 562 aan een grotere hoogte worden herbouwd. De aardbevingen en het aardebezinksel hebben ook hun tol op het gebouw in de loop van de eeuwen genomen, hoewel de overlevende belangrijkste structuur hoofdzakelijk dat is die eerst tussen 532 en 537 werd gebouwd.

 

Hagia Sophia, Constantinopel,

532–37, binnen.

 

Het binnenland van Hagia Sophia werd met panelen bekleed met duur gekleurd marmer en siersteeninlegsels. De decoratieve marmeren kolommen werden genomen uit oude gebouwen en werden opnieuw gebruikt om binnenlandse arcades te steunen. Aanvankelijk, werd het hogere deel van het gebouw minimaal verfraaid in goud met een reusachtig kruis in een medaillon bij de top van de koepel. Na de periode van Iconoclasm (726-843), werden de nieuwe figural mozaïeken toegevoegd, sommigen waarvan aan de huidige dag hebben overleefd.

Na Mehmed II de verovering van de stad in 1453, werd Hagia Sophia omgezet in een moskee (Ayasofya Camii), die het tot de val van het Ottoman imperium in de vroege twintigste eeuw bleef. Een mening van Hagia Sophia tijdens de verovering wordt in een houtdruk door Pieter Coecke die van Aelst vervoerd procession van Süleyman afschildert Prachtig door Hippodrome (28.85.7a). Tijdens deze periode, werden minarets gebouwd rond de perimeter van het complexe gebouw, werden de Christelijke mozaïekpictogrammen behandeld met vergoelijken, en de buitenkant steunt werd toegevoegd voor structurele steun. In 1934, secularized de Turkse overheid het gebouw, dat het omzet in een museum, en de originele mozaïeken werden hersteld.

   

TransAnatolie Tour

 
 

 

Turkey

Turquie

Türkei

Turkije

Türkiye

 

 

 

Home ] Up ] Tours ] Turkije ] Tijdlijn ] Anatolië ] Steden ] Over Ons ] Site Map ] Zoeken ]

A-Beschavingen ] Archelogische ] Efeze ] [ Ayasofya ] Topkapi ] Beylerbeyi ] Anitkabir ] Halicarnassus ] Zeugma ]

 

Mail to info[at]transanatolie.com with questions or comments about this web site.
Copyright © 1997 TransAnatolie. All rights reserved.
Last modified: 2023-08-06
 
Explore the Worlds of Ancient Anatolia and Modern Turkey by TransAnatolie Tour: Ancient Anatolia Explorer, Asia Minor Explorer, Turkey Explorer; Cultural Tour Operator, Biblical Tour Operator, Turkish Destinations, Cultural Tours to Turkey, Biblical Tours to Turkey, Health and Cultural Tours to Turkey, Thermal, Thalasso Holidays in Turkey,  Archaeological Tours to Turkey, Historical Tours to Turkey, Cultural Heritage Tours to Turkey, Cultural Tours to Turkey, Hobby Eco and Nature Tours Holidays to Turkey,  Beach and Plateau Holidays in Tuirkey, Anatolian Civilizations, Ancient Cultural Museums in Turkey, Top Turkish Museums, Museums in Turkey, Anatolian Civilizations Museum, Istanbul Archeological Museum, Ephesus Museum, Mevlana Museum, Topkapi Museum, Museum of Topkapi Palace, Turkish Cities, Turkish Destinations, Ancient Cities in Turkey, Ancient Anatolian Cities, Turkey in Brief, Turkish Culture, Turks, Turkish Language, Turkish Philosophers....Circuits culturels en Turquie, Excurcions en Turquie, Vacances en Turquie, Circuits de Culture en Turquie, Circuits de Croyance en Turquie, Turquie, Villes Antiques en Turquie, Musees en Turquie, Empires Turcs, Revolution de Mustafa Kemal Ataturk, Turquie d'Ataturk, Culturele Tours in Turkije, Rondreizen in Turkije, Reizen naar Turkije, Culturele Rondreizen naar Turkije, Vakanties in Turkije, Groepsreizen naar Turkije, Turkije, Turkse  Geschiedenis, Geschiedenis van Turkije, Oude Steden in Turkije, Oude Beschavingen, Oude Anatolische Beschavingen, Turkse Steden, Turkse Musea, Musea in Turkije, Turkse Steden, Overzicht van Turkije, Turkije in het Kort, Turks, Turkse Taal, Turkse Gescheidenis, Osmaanse Rijk, Ottamaanse Rijk, Gezondheid Tours Vakanties in Turkije, Geloof Tours in Turkije, Culturele Tour Operator, Turkije Specialist