En  Fr  Nl  De  Tr  

TransAnatolie Welcomes You  to Turkey

 

 

 

 

TransAnatolie Tours

En  Fr  Nl  De  Tr  

 

 

 

Bursa

 

 

 

Home ] Up ] Tours ] Turkije ] Tijdlijn ] Anatolië ] Steden ] Musea ] Over Ons ] Site Map ] Zoeken ]

 

Assos ] Balikesir ] [ Bursa ] Canakkale ] Edirne ] Istanbul ] Troja ]

 

Up

 

De groene stad Bursa

   
   

Dit is een van meest belangrijke steden van Turkije, tevens vanwege haar enorme architectonische en artistieke rijkdommen.Broessa (of Bursa) strekt zich uit aan de voet van de Ulu Dağ,vroeger bekend als de berg Olympos van Mysie. De nabijheid van de zuidelijke oevers van de Marmarazee en het bestaan van antieke bronnen, die al in de oudheid bekend waren en gebruikt werden,maken Broessa tot een van de meest geliefde vakantieoorden van het land.Warmewaterbronnen werden door romeinse koning Prusias met de hulp van Hannibal.de geneeskrachtige warmwaterbronnen werden door romeinen zeer gewaardeerd. De stichter van de groene stad was Prusa. In de streek waar de huidige stad ligt bevonden zich al in het verre verleden nederzettingen.De stad werd in de 6de eeuw v.c. door Cyrus veroverd;zij werd een romeinse vestiging en een bloeiend centrum van het christendom,vooral door de prediking van de apostel Andreas.De handel ontwikkelde zich vooral door de gunstige geografische ligging van de stad op het kruispunt van de meest belangrijke verbindingswegen.In 1081 maakten de Seltsjoeken zich meester van de stad,maar tijdens de kruistochten werd ze in 1097 en in 1204 door kruisvaarders veroverd.In 6 april 1326,was de hoofdstad van osmanen.De mongolen bezette de stad enige tijd,waardoor in 1368 Edirne de hoofdstad van osmaanse rijk werd en daarmee was ook de politieke rol van Bursa uitgespeeld.Doch Bursa blijft als een belangrijk handelscentrum,dat men aandeed op de weg van Edirne naar Istanbul en naar de oosterse provincies.Daarvan getuigen de vele karavanserais.twee bergstromen,de gökdeere en de cİlİmboz,zorgen dat het in en rond Bursa vruchtbaar is,vooral de vlakte aan de voet van de Uludağ(grote berg).Hier worden ondermeer perzikken gekweekt. De overvloedige vegetatie van Bursa zelf, vooral cypressen en platanen, gaf het de bijnaam Yeşİl Bursa.

Van de vele moskeen die Bursa telt is de groene moskee de belangrijkste.Zij werd als voltooid beschouwd in 1419-1420, net een jaar voor de dood van Mehmet de eerste çelebİ. Zij word beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van vroeg-osmaanse stijl, met als grondplan een omgekeerde. Zij heeft twee minaretten en een voorgevel in witte marmer,groen-blauwachtige geemailleerde faiences kenmerken het interieur en geven haar de naam van Yeşİl Camiİ.

Het groene mausoleum is een achthoekig gebouw met een conische koepel.Het bouwwerk moest dienen als tombe voor de stoffelijke resten van Mehmet I en heeft architectonische elementen die afwijken van de normale typologische methode van osmaanse grafmonumenten, waardoor het geheel een uitzonderlijk,opvallend aanzien krijgt.Centraal staan de cenotafen van Mehmet I en zijn drie zonen. De mihrap is betegeld en prachtig versierd met geometrische arabesken en bloemmotieven,in harmonie met vazen en inscripties.

   
   

De ulu cami

   
   

De ulu camİİ of grote moskee werd gebouwd in 15de eeuw. De moskee heeft een uiterst lineaire structuur en is bekroond met 20 koepeltjes.Vooral genoemd moeten de houten mimbar, de mihrap, die helaas door later ingrijpen is, veranderd ,de sadirvan(reinigingsfontein) en een interessante bibliotheek met zeldzame, waardevolle manuscripten.

   
   

Het kruispunt van twee continenten

   
   
TransAnatolie Tour
Groep A - Internationale Licentie N°4938 - Het Turkse Ministerie van Cultuur en Toerisme

 

 

 

 
 
 

Turkey

Turquie

Türkei

Turkije

Türkiye

 

 

 

Home ] Up ] Tours ] Turkije ] Tijdlijn ] Anatolië ] Steden ] Musea ] Over Ons ] Site Map ] Zoeken ]

Assos ] Balikesir ] [ Bursa ] Canakkale ] Edirne ] Istanbul ] Troja ]

 

Mail to info[at]transanatolie.com with questions or comments about this web site.
Copyright © 1997 TransAnatolie. All rights reserved.
Last modified: 2023-08-06
 
Explore the Worlds of Ancient Anatolia and Modern Turkey by TransAnatolie Tour: Ancient Anatolia Explorer, Asia Minor Explorer, Turkey Explorer; Cultural Tour Operator, Biblical Tour Operator, Turkish Destinations, Cultural Tours to Turkey, Biblical Tours to Turkey, Health and Cultural Tours to Turkey, Thermal, Thalasso Holidays in Turkey,  Archaeological Tours to Turkey, Historical Tours to Turkey, Cultural Heritage Tours to Turkey, Cultural Tours to Turkey, Hobby Eco and Nature Tours Holidays to Turkey,  Beach and Plateau Holidays in Tuirkey, Anatolian Civilizations, Ancient Cultural Museums in Turkey, Top Turkish Museums, Museums in Turkey, Anatolian Civilizations Museum, Istanbul Archeological Museum, Ephesus Museum, Mevlana Museum, Topkapi Museum, Museum of Topkapi Palace, Turkish Cities, Turkish Destinations, Ancient Cities in Turkey, Ancient Anatolian Cities, Turkey in Brief, Turkish Culture, Turks, Turkish Language, Turkish Philosophers....Circuits culturels en Turquie, Excurcions en Turquie, Vacances en Turquie, Circuits de Culture en Turquie, Circuits de Croyance en Turquie, Turquie, Villes Antiques en Turquie, Musees en Turquie, Empires Turcs, Revolution de Mustafa Kemal Ataturk, Turquie d'Ataturk, Culturele Tours in Turkije, Rondreizen in Turkije, Reizen naar Turkije, Culturele Rondreizen naar Turkije, Vakanties in Turkije, Groepsreizen naar Turkije, Turkije, Turkse  Geschiedenis, Geschiedenis van Turkije, Oude Steden in Turkije, Oude Beschavingen, Oude Anatolische Beschavingen, Turkse Steden, Turkse Musea, Musea in Turkije, Turkse Steden, Overzicht van Turkije, Turkije in het Kort, Turks, Turkse Taal, Turkse Gescheidenis, Osmaanse Rijk, Ottamaanse Rijk, Gezondheid Tours Vakanties in Turkije, Geloof Tours in Turkije, Culturele Tour Operator, Turkije Specialist