En  Fr  Nl  De  Tr  

TransAnatolie Welcomes You  to Turkey

 

 

 

 

TransAnatolie Tours

En  Fr  Nl  De  Tr  

 

 

 

Leger

 

 

 

Home ] Up ] Tours ] Turkije ] Tijdlijn ] Anatolië ] Steden ] Musea ] Over Ons ] Site Map ] Zoeken ]

 

Snapshot ] Geschiedenis ] O-Erfenis ] Republiek ] Liberalisatie ] Bevolking ] [ Leger ] TR-EU ] -->EU? ]

 

Up

De rol van het leger in Turkije

   

Zowel de economische politiek als de ideologische keuzes van de Democraten en hun opvolgers wekten wantrouwen binnen het officierskorps van het leger. Het leger was het fundament geweest waarop de republiek was gebouwd en het zag zichzelf als de hoeder bij uitstek van de erfenis van Atatürk. Officieren grepen dan ook regelmatig in het politieke proces in. Twee maal namen zij daarbij ook formeel zelf de macht over. In mei 1960 werd Menderes omvergeworpen door een staatsgreep van kolonels, van wie sommigen radicale ideeën hadden over de inrichting van een nieuwe maatschappelijke orde. Vrij kort na de staatsgreep werden deze radicalen echter al uit de junta weggezuiverd en was er een terugkeer naar burgerpolitiek. De militairen lieten een nieuwe grondwet opstellen die het politieke systeem ingrijpend veranderde. De grondwet van 1924 was in essentie die van een eenpartijstaat, gericht op concentratie van alle macht in de Grote Nationale Vergadering (het parlement). In de meerpartijen democratie van na de oorlog had dit het effect dat de partij die de meerderheid bezat, vrijwel almachtig was. De nieuwe grondwet probeerde de macht juist te spreiden over een parlement met twee kamers (voor het eerst sinds het Ottomaanse Rijk had Turkije weer een senaat) en een Constitutioneel Hof. Burgerlijke vrijheden werden beter gegarandeerd en er kwam veel meer bewegingsruimte voor diverse politieke bewegingen. Tegelijkertijd introduceerde de grondwet ook het orgaan waardoor de legerleiding nu ook officieel het recht kreeg zich met de politiek te bemoeien. De Nationale Veiligheidsraad (Millî Güvenlik Kurulu) was een paritair samengesteld overlegorgaan (half legertop, half kabinet) dat de regering adviseerde over veiligheidszaken. Het begrip veiligheidszaken werd zeer ruim opgevat en de adviezen van de NVR zijn tot dusverre door Turkse kabinetten altijd opgevolgd.

Na de spontane coup door lagere officieren in 1960 hield de legerleiding zowel het officierskorps als de burgerpolitiek scherp in de gaten. Herhaaldelijk waarschuwde ze de politici over de grenzen aan hun macht en in maart 1971 en februari 1997 leidde zo’n memorandum tot de val van de zittende regering en een periode van verhoogde activiteit van de militairen in de politiek. De tweede keer dat het Turkse leger de macht ook formeel overnam, in 1980, komt hieronder aan de orde.
 
 

   

TransAnatolie Tour

 
 

 

Turkey

Turquie

Türkei

Turkije

Türkiye

 

 

 

Home ] Up ] Tours ] Turkije ] Tijdlijn ] Anatolië ] Steden ] Musea ] Over Ons ] Site Map ] Zoeken ]

Snapshot ] Geschiedenis ] O-Erfenis ] Republiek ] Liberalisatie ] Bevolking ] [ Leger ] TR-EU ] -->EU? ]

 

Mail to info[at]transanatolie.com with questions or comments about this web site.
Copyright © 1997 TransAnatolie. All rights reserved.
Last modified: 2023-08-06
 
Explore the Worlds of Ancient Anatolia and Modern Turkey by TransAnatolie Tour: Ancient Anatolia Explorer, Asia Minor Explorer, Turkey Explorer; Cultural Tour Operator, Biblical Tour Operator, Turkish Destinations, Cultural Tours to Turkey, Biblical Tours to Turkey, Health and Cultural Tours to Turkey, Thermal, Thalasso Holidays in Turkey,  Archaeological Tours to Turkey, Historical Tours to Turkey, Cultural Heritage Tours to Turkey, Cultural Tours to Turkey, Hobby Eco and Nature Tours Holidays to Turkey,  Beach and Plateau Holidays in Tuirkey, Anatolian Civilizations, Ancient Cultural Museums in Turkey, Top Turkish Museums, Museums in Turkey, Anatolian Civilizations Museum, Istanbul Archeological Museum, Ephesus Museum, Mevlana Museum, Topkapi Museum, Museum of Topkapi Palace, Turkish Cities, Turkish Destinations, Ancient Cities in Turkey, Ancient Anatolian Cities, Turkey in Brief, Turkish Culture, Turks, Turkish Language, Turkish Philosophers....Circuits culturels en Turquie, Excurcions en Turquie, Vacances en Turquie, Circuits de Culture en Turquie, Circuits de Croyance en Turquie, Turquie, Villes Antiques en Turquie, Musees en Turquie, Empires Turcs, Revolution de Mustafa Kemal Ataturk, Turquie d'Ataturk, Culturele Tours in Turkije, Rondreizen in Turkije, Reizen naar Turkije, Culturele Rondreizen naar Turkije, Vakanties in Turkije, Groepsreizen naar Turkije, Turkije, Turkse  Geschiedenis, Geschiedenis van Turkije, Oude Steden in Turkije, Oude Beschavingen, Oude Anatolische Beschavingen, Turkse Steden, Turkse Musea, Musea in Turkije, Turkse Steden, Overzicht van Turkije, Turkije in het Kort, Turks, Turkse Taal, Turkse Gescheidenis, Osmaanse Rijk, Ottamaanse Rijk, Gezondheid Tours Vakanties in Turkije, Geloof Tours in Turkije, Culturele Tour Operator, Turkije Specialist