En  Fr  Nl  De  Tr  

TransAnatolie Welcomes You  to Turkey

 

 

 

 

TransAnatolie Tours

En  Fr  Nl  De  Tr  

 

 

 

Aya Sofya

 

 

 

Home ] Up ] Tours ] Turkije ] Tijdlijn ] Anatolië ] Steden ] Musea ] Over Ons ] Site Map ] Zoeken ]

 

Hippodroom ] Obelisk ] Pijler ] Obelisk ] [ Aya Sofya ] Topkapi ] Eyup ] Kariye ] B-Moskee ] Suleymaniye ] Bosphorus ] B-Brug ] Dolmabahce ] Photo's ]

 

Up

 

Aya Sofya (Sophia)- Sinte Sophie- en de Bevrijding van het Christendom

   
   

Doorsnee van de originele architectuur, Hagia Sophia, Aya Sophia: De Hagia Sophia of Aya Sophia, wat zoveel betekent als gewijde plaats, (Grieks: Αγία Σοφία, "heilige wijsheid", Turks: Ayasofya) is een museum in de Turkse stad Istanbul. Het museum bevindt zich in het oude (Europese) stadscentrum, vlakbij de Sultan Ahmetmoskee, de hippodroom en het Sarnici-waterreservoir

   
   

Na de Kruisdood van Jezus Christus, hielden zijn volgelingen een eerste samenkomst, te Antakya (vroeger Antiochie ) een Turkse kuststad aan de oostkust van de Middellandse Zee. De Apostelen besluiten om te reizen en het geloof over de wereld te verspreiden. De Heilige Paulus van Tarsus was een van de deelnemers aan het eerste Concilie. Hij wordt trouwens beschouwd als de dertiende Apostel.Sommigen onder hen trekken oostwaarts, de heilige Paulus, Timotheus, Barnabas en Petrus nemen de boot naar Cyprus men oponthoud te Perge- Antalya en Myra om te gaan naar Italië. De heilige Petrus zal in Rome de marteldood sterven. Hij wordt onthoofd of gekruisigd, het hoofd omlaag.

   
   

Hagia Sophia als moskee (met minaretten en met een halve maan op de centrale koepel)

   
   

Andere volgelingen van Christus belanden in Anatolie. Zij bouwen er de eerste zeven kerken van het Christindom te Izmİr, te Ephese, Pergamon, Sardes, Laodikia-Pamukkale, Akhisar en in Alaşehİr. In zijn Apocalyps noemt de Heilige Johannes Anatolie als het heilige land van de christendom. De Heilige Paulus predikt te Ephese.

   
   

Mozaïek van de Heilige Johannes Chrysostomos

   
   

Het is Constantin de Grote die in 317 het Christianisme zal bevrijden, met het decreet van Milaan.Na dit decreet dat godsdienstvrijheid garandeerde, werden de eerste kerken gebouwd waaronder de 1ste Aya Sofya. Gewijd aan de heilige wijsheid Haya Sophia is een meesterwerk van grootsheid en afmetingen.De eerste kerk werd opgericht tussen 325 en 360 onder Constantin de Grote.

De eerste Aya Sofia werd vernield door een aardbeving, de tweede ging op in een brand die was aangestoken na een wagen wedren. Die gehouden werd tussen de blauwen en de groenen. De blauwen vertegenwoordigden de betere klassen; de bourgeoisie en de aristocraten, de groenen vertegenwoordigden de mindere sociale klassen.

In het Oost- Romeinse rijk, Keizer Justinianus en zijn echtgenote keizerin Theodora geven opdracht tot de bouw van de heilige Sofiakerk. Ze waren daarenboven de Initiatiefnemers voor een nieuwe grondwet, toepasselijk op sociale klassen van maatschappij.

Keizer Justinianus en Keizerin Theodora ( zij was de dochter van berenwachter van het paleis ) deden beroep op vermaarde in Bysantium gekende architecten, waaronder Anthemios van Tralles en Isidore van Miletus. Ze wierven 150 architecten aan en nog eens 3000 arbeiders bouwden de derde Aya Sophia, de heilige wijsheid naar een basilikaal plan.De bouw duurde van 532 tot 538. Een basilikaal bouwplan bestaat uit; twee nartexen; de voor, en binnennartex gevolgd door een schip met twee zijbeuken en het koor met altaar.

   
   

Binnenzicht Hagia Sophia

   
   

Het gehele interieur word gedomineerd door de geweldige koepel van 55 meter hoog.De muren en koepels waren bekleed met een mozaïek van zuiver goud. Helaas, een grote deel van musivİsche decoratie van Aya Sofya waren verloren door kruisvaarders en door osmaanse werken.

Het majestueuze interieur van de basiliek heeft een enkel schip met haar totale oppervlakte 7.570 vierkante meter. Aya Sofia is de vierde kerk in grootte van de wereld na de Sint- Pieter, de Kathedraal van Sevilla en de Dom van Milaan.

Het Christianisme en vooral de christelijke cultuur kent een zwarte periode in haar vroeg_ bestaan, namelijk deze van de iconoclasten, van 713 tot 840. onder invloed van de İslam was het verboden afbeeldingen te gebruiken in de kerken.

Vandaag blijven een paar taferelen met deisİs : aan de zijden van Christus bevinden zich de Maagd Maria en de Heilige Johannnes.

Een tweede tafereel : de vrijgevigheid, Constantijn Monomachos en de Keizerin Zoe.

Een derde tafereel : Keizer Johannes Commenos met de Keizerin Irene met de Maagd Maria met het kind.

   
   

Het kruispunt van twee continenten

   
   
TransAnatolie Tour
Groep A - Internationale Licentie N°4938 - Het Turkse Ministerie van Cultuur en Toerisme

 

 

 

   

 

 
 

Turkey

Turquie

Türkei

Turkije

Türkiye

 

 

 

Home ] Up ] Tours ] Turkije ] Tijdlijn ] Anatolië ] Steden ] Musea ] Over Ons ] Site Map ] Zoeken ]

Hippodroom ] Obelisk ] Pijler ] Obelisk ] [ Aya Sofya ] Topkapi ] Eyup ] Kariye ] B-Moskee ] Suleymaniye ] Bosphorus ] B-Brug ] Dolmabahce ] Photo's ]

 

Mail to info[at]transanatolie.com with questions or comments about this web site.
Copyright © 1997 TransAnatolie. All rights reserved.
Last modified: 2023-08-06
 
Explore the Worlds of Ancient Anatolia and Modern Turkey by TransAnatolie Tour: Ancient Anatolia Explorer, Asia Minor Explorer, Turkey Explorer; Cultural Tour Operator, Biblical Tour Operator, Turkish Destinations, Cultural Tours to Turkey, Biblical Tours to Turkey, Health and Cultural Tours to Turkey, Thermal, Thalasso Holidays in Turkey,  Archaeological Tours to Turkey, Historical Tours to Turkey, Cultural Heritage Tours to Turkey, Cultural Tours to Turkey, Hobby Eco and Nature Tours Holidays to Turkey,  Beach and Plateau Holidays in Tuirkey, Anatolian Civilizations, Ancient Cultural Museums in Turkey, Top Turkish Museums, Museums in Turkey, Anatolian Civilizations Museum, Istanbul Archeological Museum, Ephesus Museum, Mevlana Museum, Topkapi Museum, Museum of Topkapi Palace, Turkish Cities, Turkish Destinations, Ancient Cities in Turkey, Ancient Anatolian Cities, Turkey in Brief, Turkish Culture, Turks, Turkish Language, Turkish Philosophers....Circuits culturels en Turquie, Excurcions en Turquie, Vacances en Turquie, Circuits de Culture en Turquie, Circuits de Croyance en Turquie, Turquie, Villes Antiques en Turquie, Musees en Turquie, Empires Turcs, Revolution de Mustafa Kemal Ataturk, Turquie d'Ataturk, Culturele Tours in Turkije, Rondreizen in Turkije, Reizen naar Turkije, Culturele Rondreizen naar Turkije, Vakanties in Turkije, Groepsreizen naar Turkije, Turkije, Turkse  Geschiedenis, Geschiedenis van Turkije, Oude Steden in Turkije, Oude Beschavingen, Oude Anatolische Beschavingen, Turkse Steden, Turkse Musea, Musea in Turkije, Turkse Steden, Overzicht van Turkije, Turkije in het Kort, Turks, Turkse Taal, Turkse Gescheidenis, Osmaanse Rijk, Ottamaanse Rijk, Gezondheid Tours Vakanties in Turkije, Geloof Tours in Turkije, Culturele Tour Operator, Turkije Specialist