|
VanUyarlıkların beşiği Anadolu’daki en önemli kazı merkezlerinden birisi de Van. Van’da Urartu döneminde yapılan Ayanis ve Anzaf kaleleri, yıllardır süren kazı çalışmalarıyla tarihe ışık tutuyor.
Van’a 50 kilometre uzaklıkta bulunan Ayanis köyündeki kalede 1989 yılından bu yana kazı çalışması yürüten Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Altan Çilingiroğlu, bu yılki çalışmalara 6’sı Amerika ve Almanya’dan gelen 25 kişilik ekiple başladıklarını belirtti.
18 yıllık dönemde kalenin yüzde 20’lik bölümünün kazıldığını bildiren Çilingiroğlu, 2 yıl öncesine kadar çalışma yürüttükleri tapınak alanında tanrılara sunulan adak eşyalarına rastladıklarını söyledi. Bu yılki kazılarda bulunan 7 damga mühürün Urartu Krallığı’nın yapısına ilişkin bilgi verdiğini de ifade eden Çilingiroğlu, “Biz şimdiye kadar Urartu Krallığı’nın mutlak egemen olduğunu, bütün arazilere sahip olduğunu, halkın kendine ait özel mülkünün bulunmadığını düşünürdük, ancak bu mühürlerin varlığı, Urartu halkının da kendilerine ait özel mülkiyetinin bulunduğuna işaret ediyor” dedi.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli, Yukarı Anzaf Kalesi’nde üç hafta önce başlayan çalışmalarda, Tanrı Haldi’ye ait tapınağın kuzeyindeki saray yapısını ortaya çıkardıklarını belirtti. Şu andaki saray yapısının Urartu Krallığı’nda en erken döneme ait yapılar olduğunu ifade eden Belli, ortaya çıkan çivi yazısı sütun kaidelerinde, “Tanrı Haldi’nin gücü sayesinde İşpuni oğlu Menua çok güçlü bir saray yaptırdı” ifadesinin yer aldığını bildirdi.
17 yıldır devam eden çalışmalarda Anzaf kalesinin sadece yüzde 35’lik bölümünün kazıldığını anlatan Belli, şöyle konuştu: “Bu yapı, Doğu Anadolu’da Kafkasya’da ve Kuzey Batı İran’da yer alan Urartu kalelerinin en büyüğünü oluşturuyor. Bu bölgenin en büyük ekonomik yönetim merkezi Yukarı Anzaf Kalesi, 60 bin metrekarelik bir alana yayılmıştır. Bu kaledeki kazılar, Urartu Krallığı’nın erken dönem mimarisini aydınlatıyor.” |
|
|