En  Fr  Nl  De  Tr  

TransAnatolie Welcomes You  to Turkey

 

 

 

 

TransAnatolie Tours

En  Fr  Nl  De  Tr  

 

 

 

Mersin

 

 

 

Home ] Up ] Tours ] Turkije ] Tijdlijn ] Anatolië ] Steden ] Musea ] Over Ons ] Site Map ] Zoeken ]

 

Adana ] Antalya ] Antakya ] Aspendos ] Burdur ] Iskendurun ] Isparta ] Leto ] [ Mersin ] Kizkalesi ] Patara ] Perge ] Pinara ] Priene ] Phaselis ] Side ] Silifke ] Termessos ] Xsantos ]

 

Up

 

Mersin – Oost Mediterraan

   
   

Marcus Antonius schonk de schitterende kusten van Cilicië (van Alanya tot de grens met Syrië) aan Cleopatra als huwelijksgeschenk. De andere bekende figuur wiens naam voor eeuwig verbonden blijft aan deze historische plaats, is die van Sint-Paulus die werd geboren in Taurus. Vandaag is de streek bekend om zijn vruchtbare bodem, zijn rijke oogst en zijn gastvrije inwoners.

Rond Mersin, het centrum van het departement Icel, ligt een landbouwgebied dat intensief bewerkt wordt. De schaduwrijke en met palmbomen omringde boulevards, het gemeentepark en de moderne hotels, vormen een uitstekende uitvalsbasis voor bezoeken aan nabije historische bezienswaardigheden en de vele stranden. Mersin kent een enorme ontwikkeling dankzij haar status als een van de belangrijkste portvrije havens aan de Turkse Middellandse Zee. Op vaste tijdstippen vertrekken ferry’s naar Gayimagosa (Famagusa) in de Turkse Republiek van Noord- Cyprus. In de restaurants bij de vismarkt kunt u proeven  van al het lekkers dat de zee u te bieden heeft. Andere regionale specialiteiten zijn de cezerye (een mengeling van wortelen en noten) en de biberli ekmek (een soort pizza met een kruidig saus zonder vlees). Laat u niet misleiden door het moderne aspect van Mersin, de stad is als heel oud. Drie kilometer ten westen van Mersin werden tijdens opgravingen op de tumulus (grafheuvel) van Yümüktepe verschillende opeenvolgende nederzettingen uit het Neolithicum blootgelegd.

   
   

Van Mersin naar Anamur

   
   

De weg van Mersin naar Silifke is bezaaid met dennen- en sinaasappelbomen. Aan de ene kant ziet u ruїnes, steden, basilieken en graftombes; aan de andere baaien en verlaten stranden. In het antieke Pompeiopolis, gesticht in 700 v. Chr. door de Rhodezen (het huidige Viranşehir, 13 km ten westen van Mersin) is nog een Corinthische zuilengalerij bewaard gebleven, die vroeger aan de rand van de hoofdstraat stond. Op de helling van een diepe afgrond in de ruїnes van het antieke Kanytelis in Kanlıdivane liggen graven in de vormen  van kleine tempels, kerken en Romeinse en Byzantijnse sarcografen.

De mooie stranden, motels en campings maken van Kızkalesi een ideaal vakantieoord op de historische site van Corykos. Het kasteel van Corykos staat recht tegenover dat van Kızkalesi, dat op een eiland van 200 m breed is gebouwd. Vroeger waren beide delen met elkaar verbonden via een dijk.

Vlakbij Kızkalesi ligt het kleine vissersdorpje Narlıkuyu in een baai met talloze visrestaurants. Een Romeins mozaїek beeldt de Drie Gratiën af. Een stukje verderop splijt de afgrond van Cennet- Cehennem (de Hemel en de Hel) open, waarin zich een 5e-eeuwse kapel bevindt. De diepe Narlıkuyugrot vlakbij bevat talloze stalactieten en stalagmieten. De vochtige lucht zou een helende werking voor de luchtwegen hebben. Twaalf kilometer ten noorden van het Susamoğlustrand ligt het dorpje Paslı. Nog 2,5 km verderop ontdekt u het prachtige mausoleum van Fearlesse (Mezgit Kalesi) uit de Romeinse periode. Dit grootste Romeins mausoleum uit de streek heeft een 8 meter hoge gevel versierd met Corinthische zuilen. Onderaan de gevel ziet u een 1 meter hoog reliëf met een afbeelding van de god van de vruchtbaarheid, Priapos.

Wat verder landinwaarts, op 90 km van Mersin, vlijt de stad Silifke zich aan de voet van een heuvel, waarop een citadel geplant is. Deze heuvel was de acropolis van het antieke Seleucië van Cilicië. In de stad overspant een Romeinse brug de Calycadnosrivier (heden Göksu) en in het huidig etnografisch museum heeft ooit Atatürk gewoond. In het archeologisch museum op de weg naar Taşucu ligt een collectie typische voorwerpen uit de streek.

In Demircili (Imbriogon), op de weg naar Uzuncaburç in noordelijke richting, liggen monumentale grafstenen uit de vroeg Romeinse periode die zeer goed bewaard zijn gebleven.


Aan de rand van de weg naar de prachtige site van Diocaesarea (Uzuncaburc) op 1200 meter hoogte, liggen verschillende graven; de ruїnes van de imposante tempel van Zeus Olbius, de tempel van Tyche, een monumentale arcade, een theater, een Byzantijnse kerk en een toren. Vier kilometer oostwaarts ontdekt u de ruїnes van Ura (Olba); de Romeinse aquaducten, een theater en een fontein zijn zeker een omweg waard.

Langs de kust naar het zuiden ligt Meryemlik (Ayatekla), een Romeinse necropolis met een kerk en het graf van Sint –Thecla, de eerste martelares.

Taşucu staat garant voor goede hotels, een strand en een haven. Er zijn regelmatige ferry- verbindingen naar de stad Girne (Turkse Republiek van Noord- Cyprus)

Ovacık (Cavalière), 44 km ten westen van Taşucu, heeft zijn reputatie te danken aan zijn strand en vissershaven. Dit schiereiland is de droomplaats voor  diepzeeduikers, vooral de baai en het eiland van Kösrelik. Op de kust van Kösrelik,  18 km ten zuidoosten van Ovacık, vindt u de antieke stad Aphrodisias met haar Romeinse ruїnes een mooie mozaїeken.

Ten westen van Ovacık ligt Aydıncık, waar het zeilgebied duidelijk is afgebakend voor de jachtvaarders die langs de kust onvergetelijke tochten willen maken. Vanaf de kustroute, krijgt u een fonkelend en spectaculair zicht op de krijtrotsen, de inhammen en de turkooise zee. Zesendertig kilometer ten westen van Aydıncık liggen de grote campings en de stranden van Bozyazı.

Vanuit het goed bewaarde kasteel van Anamur is het zicht adembenemend. Het werd tussen twee stranden in gebouwd door Middeleeuwse kruisvaarders en fungeerde daarna als verstrekte burcht voor de Osmanen.

De stad Anamur (138 km van Silifke) ligt verscholen tussen de bananenbomen in het achterland. De ruїnes van het antieke Anamorium strekken zich uit over de westkust: een dubbele ommuring, een theater, een odeon, badhuizen en een necropolis zijn daar te vinden.

   
   

Het kruispunt van twee continenten

   
   
TransAnatolie Tour
Groep A - Internationale Licentie N°4938 - Het Turkse Ministerie van Cultuur en Toerisme

 

 
   
 

 

 
 
 

Turkey

Turquie

Türkei

Turkije

Türkiye

 

 

 

Home ] Up ] Tours ] Turkije ] Tijdlijn ] Anatolië ] Steden ] Musea ] Over Ons ] Site Map ] Zoeken ]

Adana ] Antalya ] Antakya ] Aspendos ] Burdur ] Iskendurun ] Isparta ] Leto ] [ Mersin ] Kizkalesi ] Patara ] Perge ] Pinara ] Priene ] Phaselis ] Side ] Silifke ] Termessos ] Xsantos ]

 

Mail to info[at]transanatolie.com with questions or comments about this web site.
Copyright © 1997 TransAnatolie. All rights reserved.
Last modified: 2023-08-06
 
Explore the Worlds of Ancient Anatolia and Modern Turkey by TransAnatolie Tour: Ancient Anatolia Explorer, Asia Minor Explorer, Turkey Explorer; Cultural Tour Operator, Biblical Tour Operator, Turkish Destinations, Cultural Tours to Turkey, Biblical Tours to Turkey, Health and Cultural Tours to Turkey, Thermal, Thalasso Holidays in Turkey,  Archaeological Tours to Turkey, Historical Tours to Turkey, Cultural Heritage Tours to Turkey, Cultural Tours to Turkey, Hobby Eco and Nature Tours Holidays to Turkey,  Beach and Plateau Holidays in Tuirkey, Anatolian Civilizations, Ancient Cultural Museums in Turkey, Top Turkish Museums, Museums in Turkey, Anatolian Civilizations Museum, Istanbul Archeological Museum, Ephesus Museum, Mevlana Museum, Topkapi Museum, Museum of Topkapi Palace, Turkish Cities, Turkish Destinations, Ancient Cities in Turkey, Ancient Anatolian Cities, Turkey in Brief, Turkish Culture, Turks, Turkish Language, Turkish Philosophers....Circuits culturels en Turquie, Excurcions en Turquie, Vacances en Turquie, Circuits de Culture en Turquie, Circuits de Croyance en Turquie, Turquie, Villes Antiques en Turquie, Musees en Turquie, Empires Turcs, Revolution de Mustafa Kemal Ataturk, Turquie d'Ataturk, Culturele Tours in Turkije, Rondreizen in Turkije, Reizen naar Turkije, Culturele Rondreizen naar Turkije, Vakanties in Turkije, Groepsreizen naar Turkije, Turkije, Turkse  Geschiedenis, Geschiedenis van Turkije, Oude Steden in Turkije, Oude Beschavingen, Oude Anatolische Beschavingen, Turkse Steden, Turkse Musea, Musea in Turkije, Turkse Steden, Overzicht van Turkije, Turkije in het Kort, Turks, Turkse Taal, Turkse Gescheidenis, Osmaanse Rijk, Ottamaanse Rijk, Gezondheid Tours Vakanties in Turkije, Geloof Tours in Turkije, Culturele Tour Operator, Turkije Specialist