En  Fr  Nl  De  Tr  

TransAnatolie Welcomes You  to Turkey

 

 

 

 

TransAnatolie Tours

En  Fr  Nl  De  Tr  

 

 

 

Bijbel

 

 

 

Home ] Up ] Tours ] Turkije ] Tijdlijn ] Anatolië ] Steden ] Musea ] Over Ons ] Site Map ] Zoeken ]

 

Moskée ] Blauwe Moskee ] [ Bijbel ] Sinterklaas ]

 

Up

 

De bijbel en de apostel Johannes praten over Turkije, Anatolie van de heilige Paulus

 

De bijbel en teksten uit het vroeg-christendom vermelden meerdere malen het huidige Turkije. De apostel Johannes spreekt in zijn “ handelingen der apostelen “ over een heilig land voor de godsdienst

Het begint evenwel al veel vroeger, namelijk in het oude testament. In Genesis 8:4 wordt beschreven hoe de Ark van Noach uiteindelijk strandde op de berg Ararat. Deze berg is gelegen in het noordoosten van Turkije, Hij is met zijn 5165 meter, de hoogste top van het land. İn het zelfde boek lezen wij op 11.13 over de wijze Abraham. Hij zou in Urfa, het oude Edes -eadessa, in het zuidoosten van Anatolie, Mesopotamie geboren zijn.De reizen van de apostelen worden beschreven in “ de handelingen der apostelen “ in het nieuwe testament.Het oostelijke gedeelte van de middellandse zee was in de eerste eeuw na Christus een van de belangrijkste economische centra van de wereld. Paulus(Saulus ), word tien jaar na Christus geboren te Tarsus, oude Tars naast Adana in Cilicie, uit joodse ouders. Hij leefde er en was er werkzaam als zeilenmaker en volgeling van Christus. Hij was een organisator van de eerste vergadering van de apostelen in de stad Antiochİe, aan onder orontes. Deze bijeenkomst vond plaats in een grot, die nu genoemd wordt naar de heilige Petrus. Gedurende deze eerste vergadering, wordt voor het eerst gesproken van “ chrİstenen “ (hand. 11:26 ). Deze grotkerk wordt dan ook beschouwd als de eerste kerk van het Chrİstendom.Tijdens deze vergadering besluiten de apostelen de verspreiding van het geloof te organiseren. Vanuit Antiochie reisde Paulus samen met Barnabes en Johannes Marcus naar Cyprus en verschillende steden in het zuiden van Klein- Azie; waaronder : Perge, Antalya, Myra-Demre en Mİiletos. Anderen reisden naar Italie. In Italie aangekomen wordt de apostel Petrus evenwel om het leven gebracht.Paulus tweede zendingsreis, samen met Silas en Timoteus, ging naar Syrie, Cilicie en streken van Kleİn-Azİe.

De apostel Paulus koos op zijn derde zendingsreis Ephese,dat toen in feite de hoofdstad van Klein Azie was voor bijna drie jaar (53-55) als centrum van zijn werkzaamheid. Hij heeft er waarschijnlijk ook gevangen gezeten ( 1 kor.15:32 vgl. handelingen 19 ) getuige hiervan zijn; de brief aan de Efeziers, aan de inwoners van Phrygisches en aan de Galaten.

Volgens prof. Marc Waelkens moet Paulus, op weg naar Psidich Antiochie of Perge, Sagalassos hebben aangedaan, ook al spreekt de bijbel er niet van.De zeven eerste kerken van het Christendom worden door de apostelen en door Paulus gebouwd in Ephese, Izmir, Sardes, Akhisar, laodicie-Pamukkale, Pergamon en in Alaşehir, steden van West-Anatolie.

Het Concilie van Ephese werd gehouden in juni 431 om de polemiek tussen de patriarchen van Istanbul en Alexandrie te beeindigen.

Voor het Concilie van Ephese kende de kerk geen verering voor de persoon “ Maria “In Ephese werd zij vereerd als “theotokos “ (= moeder gods ).Zij, Maagd Maria verbleef de laatste levensjaren te Ephese (Efeze). Haar huis,nu een kapel ,is een toeristische trekpleister, maar blijft bovenal een druk bezocht pelgrimsoord.

Ook de apostel en evangelist ,Johannes leefde te Ephese.Hij was de schrijver van het vierde canoniek evangelie.Dit boek,de Apocalypse, is meteen ook het laatste boek van het nieuwe testament.

Na het bezoek aan de egeische kust reizen de apostelen ,waaronder Paulus verder landinwaards,naar Konya en vervolgens naar Cappadocie. De eerste Christenen, die hier uit Jerusalem aangekomen waren spraken over Cappadocie,in termen van het “heilige land”dat het christendom hier tot grote bloei zal komen.Bewijzen de honderden kerken van tufrotsen.

Het vroege christendom beleefde moeilijke tijden en werd verboden door de romeinse keizer Diocletianus in 303. Constantijn de grote verleende hen recht op tolerantie,bij het edict van Milaan, in 313. Het betrof eigenlijk de constitutie voor het Oostromeinse rijk.

Ook andere moeilijke perioden heeft de kerk overleeft; zoals de periode van İkonoklasten. Onder invloed van opkomende Islam werd een verbod op het aanbrengen van Iconen uitgevaardigd. Deze periode duurde van 713 tot 843. Typische voorbeelden hiervan vinden wij in verschillende rotskerken, bijvoorbeeld in de Göremevalei. 

 

 
 
   

 

 

Het kruispunt van twee continenten

   

 

TransAnatolie Tour
Groep A - Internationale Licentie N°4938 - Het Turkse Ministerie van Cultuur en Toerisme

 
  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Turkey

Turquie

Türkei

Turkije

Türkiye

 

 

 

Home ] Up ] Tours ] Turkije ] Tijdlijn ] Anatolië ] Steden ] Musea ] Over Ons ] Site Map ] Zoeken ]

Moskée ] Blauwe Moskee ] [ Bijbel ] Sinterklaas ]

 

Mail to info[at]transanatolie.com with questions or comments about this web site.
Copyright © 1997 TransAnatolie. All rights reserved.
Last modified: 2023-08-06
 
Explore the Worlds of Ancient Anatolia and Modern Turkey by TransAnatolie Tour: Ancient Anatolia Explorer, Asia Minor Explorer, Turkey Explorer; Cultural Tour Operator, Biblical Tour Operator, Turkish Destinations, Cultural Tours to Turkey, Biblical Tours to Turkey, Health and Cultural Tours to Turkey, Thermal, Thalasso Holidays in Turkey,  Archaeological Tours to Turkey, Historical Tours to Turkey, Cultural Heritage Tours to Turkey, Cultural Tours to Turkey, Hobby Eco and Nature Tours Holidays to Turkey,  Beach and Plateau Holidays in Tuirkey, Anatolian Civilizations, Ancient Cultural Museums in Turkey, Top Turkish Museums, Museums in Turkey, Anatolian Civilizations Museum, Istanbul Archeological Museum, Ephesus Museum, Mevlana Museum, Topkapi Museum, Museum of Topkapi Palace, Turkish Cities, Turkish Destinations, Ancient Cities in Turkey, Ancient Anatolian Cities, Turkey in Brief, Turkish Culture, Turks, Turkish Language, Turkish Philosophers....Circuits culturels en Turquie, Excurcions en Turquie, Vacances en Turquie, Circuits de Culture en Turquie, Circuits de Croyance en Turquie, Turquie, Villes Antiques en Turquie, Musees en Turquie, Empires Turcs, Revolution de Mustafa Kemal Ataturk, Turquie d'Ataturk, Culturele Tours in Turkije, Rondreizen in Turkije, Reizen naar Turkije, Culturele Rondreizen naar Turkije, Vakanties in Turkije, Groepsreizen naar Turkije, Turkije, Turkse  Geschiedenis, Geschiedenis van Turkije, Oude Steden in Turkije, Oude Beschavingen, Oude Anatolische Beschavingen, Turkse Steden, Turkse Musea, Musea in Turkije, Turkse Steden, Overzicht van Turkije, Turkije in het Kort, Turks, Turkse Taal, Turkse Gescheidenis, Osmaanse Rijk, Ottamaanse Rijk, Gezondheid Tours Vakanties in Turkije, Geloof Tours in Turkije, Culturele Tour Operator, Turkije Specialist