En  Fr  Nl  De  Tr  

TransAnatolie Welcomes You  to Turkey

 

 

 

 

TransAnatolie Tours

En  Fr  Nl  De  Tr  

 

 

 

HattiŽrs

 

 

 

Home ] Up ] Tours ] Turkije ] Tijdlijn ] Steden ] Musea ] Over Ons ] Site Map ] Zoeken ]

 

Beschaving ] AB ] Karahantepe ] GŲbeklitepe ] Catalhoyuk ] Sumer ] Akkad ] Trojanen ] [ HattiŽrs ] Assyrians ] Hittieten ] Phrygians ] Urartians ] Lydians ] Lycians ] Ionians ] Ontdek ]

 

Up

HattiŽrs

 

De HattiŽrs waren een oud volk dat tot aan het 2e millennium v.Chr. Hatti in Klein-AziŽ, Turkije bewoonde, dezelfde regio in AnatoliŽ waar daarna de Hettieten binnenvielen. De HattiŽrs spraken geen Indo-Europese taal. Het Hattisch was een taal met onduidelijke affiliatie, maar men neemt thans aan dat zij verwant is met het noordwest Kaukasisch.

   
   

Oorspronkelijk koninkrijk

Het aanvankelijke koninkrijk Hatti, dat door de Hettieten werd ingenomen, leek tot een meer noordelijk gelegen politieke structuur te behoren, het koninkrijk Zalpa. De hoofdstad van het Hattische gebied was Hattusa of Hattusas. Rond 1900 v.Chr. viel dit koninkrijk Hatti, wanneer Huzziya die dan het koningschap waarneemt bezweek onder de aanvallen van Koning Anitta van Kussara, die tevens Hatussa vernietigde. Sommigen betwijfelen of Huzziya inderdaad een koning van de HattiŽrs was en nemen aan dat Hattusa dan al door een Hettietische dynastie geleide stadstaat werd, zoals deze er in de 17e eeuw v.Chr. een eerste Hettietisch koninkrijk stichtte.

 

Religie

RuÔnes van Hattusa (Leeuwenpoort) bij BoğazkŲy, TurkijeEr is een mogelijke verwantschap met het neolithische volk van de stad «atal HŁyŁk die ongeveer 185 km zuid van de hoofdstad ligt.

Zij hadden eveneens een sedentaire cultuur en vereerden een Moedergodin. Uit de oorspronkelijke Hattische religie zijn godinnennamen overgenomen als HannaHanna, Hepat, Kupapa en de grote Zonnengodin van Arinna. In diverse teksten werd de godin eenvoudig als "De Troon" aangeduid. Dit is een titel die overeenkomt met vroege verwijzingen naar Isis in het Oude Egypte.

 

De oude rituelen van de HattiŽrs bleven bewaard door de Hettieten. Die zetten de taal om in spijkerschrift en vertaalden de teksten in hun eigen taal om ze beter te kunnen verstaan. Er is sprake van een ritueel van de "van de hemel gevallen maan". Maar er zijn teveel lacunes en de religieuze vocabulair blijft ontoegankelijk.

 

De Zonnengodin werd godin van de onderwereld, die overeenkwam met de Hattische godin Wurushemu. Haar gemaal, de Zonnengod, is Eshtan. De dondergod die algemeen met het element water wordt vereenzelvigd en met vruchtbaarheid heet Taru (mogelijk van het Hettietisch Tarhunta). Deze god heeft twee belangrijke tempelheiligdommen in Hatti: een in Nerik en een in Zippalanda. De Hettietische landbouwgod Telebinu, zoon van Wurushemu en Eshtan, is ongetwijfeld van oorsprong Hattisch. De andere belangrijke goden zijn Wurunkatte, god van de oorlog, Inara, het 'genie van Hattussa', Halmasuit, de 'troongodin en Kunzanisu, maangodin.

 

De HattiŽrs gingen uiteindelijk helemaal op in, of werden vervangen door, de Hettieten.

 

Taal

De HattiŽrs spraken geen Indo-Europese taal. Het Hattisch was een taal met onduidelijke affiliatie, maar men neemt thans aan dat zij verwant is met het noordwest Kaukasisch. Mogelijk waren de HattiŽrs qua taal en nabijheid verwant met de Khaldi/Kardu.

Hattisch

Hatti of (Proto-)Hattisch is de taal van de oude inheemse bevolking, de HattiŽrs, die in AnatoliŽ verspreid leefde voor daar het Hettitische rijk werd gesticht en het Hettitisch er de overhand kreeg. Het Hatti is daarentegen geen Indo-Europese taal en wordt beschouwd als een isolaat. Hattisch werd in het gebied gesproken vanaf ongeveer de 20e tot de 12e eeuw v.Chr.

 

Het Hatti is een agglutinerende taal.

 

The Hittitische term voor het Hattisch was hattili, naar de naam van de stad Hattusa. Hun eigen taal noemden de Hittieten nesili naar hun stad van oorsprong Kanesh. In Kanesh zijn schrijftafeltjes teruggevonden van Assyrische handelslieden, en Hittitische teksten in spijkerschrift, waarin de Zangers van Kanesh en de Goden van Kanesh een belangrijke rol spelen. Kanesh was lang een belangrijk cultureel centrum.

 

De term 'Hittiet' is afkomstig van het Bijbelse Heth dat heel waarschijnlijk verband hield met de Assyrische en Egyptische benaming voor het "Land van de Hatti" (Khatti) ten westen van de Eufraat. Het is niet bekend welke naam de autochtone bevolking der HattiŽrs aan hun eigen taal gaf.

 

Door de komst van de Hettieten doofde het Hatti uit ten voordele van de Anatolische talen die door de nieuwkomers werden gesproken. Zij behielden de naam Hatti voor de streek. Toch bleef het Hattisch in gebruik als liturgische taal tot aan de val van het Hittietische rijk rond 1200. Het werd toen een belangrijk substraat van het Hittietisch, dat er talloze leenwoorden aan overhield.

 

De Hettieten schreven het Hatti in spijkerschrift en lieten deze passages dan voorafgaan door het woord hattili.

 

Alhoewel het Hatti algemeen als een isolaat wordt aanzien, hechten bepaalde onderzoekers deze taal aan de Kaukasische talen, zoals het Abkhaz of de taalgroep van het Kartvelisch. Het Hatti deelt met deze idioms de afwezigheid van grammaticale geslachten en het gebruik van voorvoegsels.

 

Gedocumenteerde Hattische documenten van Hattusa reiken over CTH 725-745. Daarvan zijn CTH 728, 729, 731, 733, en 736 een Hattische hymne voor het festival van Nerik. Andere steden die in het Hattisch worden vernoemd zijn Tuhumiyara en Tissaruliya. Verder zijn er Hattische teksten in Sapinuwa, die niet eerder dan 2004 werden gepubliceerd.

 

Externe link

Hattians - First Civilizations in Anatolia

 

   

TransAnatolie Tour

 
 

 

Turkey

Turquie

TŁrkei

Turkije

TŁrkiye

 

 

 

Home ] Up ] Tours ] Turkije ] Tijdlijn ] Steden ] Musea ] Over Ons ] Site Map ] Zoeken ]

Beschaving ] AB ] Karahantepe ] GŲbeklitepe ] Catalhoyuk ] Sumer ] Akkad ] Trojanen ] [ HattiŽrs ] Assyrians ] Hittieten ] Phrygians ] Urartians ] Lydians ] Lycians ] Ionians ] Ontdek ]

 

Mail to info[at]transanatolie.com with questions or comments about this web site.
Copyright © 1997 TransAnatolie. All rights reserved.
Last modified: 2023-08-06
 
Explore the Worlds of Ancient Anatolia and Modern Turkey by TransAnatolie Tour: Ancient Anatolia Explorer, Asia Minor Explorer, Turkey Explorer; Cultural Tour Operator, Biblical Tour Operator, Turkish Destinations, Cultural Tours to Turkey, Biblical Tours to Turkey, Health and Cultural Tours to Turkey, Thermal, Thalasso Holidays in Turkey,  Archaeological Tours to Turkey, Historical Tours to Turkey, Cultural Heritage Tours to Turkey, Cultural Tours to Turkey, Hobby Eco and Nature Tours Holidays to Turkey,  Beach and Plateau Holidays in Tuirkey, Anatolian Civilizations, Ancient Cultural Museums in Turkey, Top Turkish Museums, Museums in Turkey, Anatolian Civilizations Museum, Istanbul Archeological Museum, Ephesus Museum, Mevlana Museum, Topkapi Museum, Museum of Topkapi Palace, Turkish Cities, Turkish Destinations, Ancient Cities in Turkey, Ancient Anatolian Cities, Turkey in Brief, Turkish Culture, Turks, Turkish Language, Turkish Philosophers....Circuits culturels en Turquie, Excurcions en Turquie, Vacances en Turquie, Circuits de Culture en Turquie, Circuits de Croyance en Turquie, Turquie, Villes Antiques en Turquie, Musees en Turquie, Empires Turcs, Revolution de Mustafa Kemal Ataturk, Turquie d'Ataturk, Culturele Tours in Turkije, Rondreizen in Turkije, Reizen naar Turkije, Culturele Rondreizen naar Turkije, Vakanties in Turkije, Groepsreizen naar Turkije, Turkije, Turkse  Geschiedenis, Geschiedenis van Turkije, Oude Steden in Turkije, Oude Beschavingen, Oude Anatolische Beschavingen, Turkse Steden, Turkse Musea, Musea in Turkije, Turkse Steden, Overzicht van Turkije, Turkije in het Kort, Turks, Turkse Taal, Turkse Gescheidenis, Osmaanse Rijk, Ottamaanse Rijk, Gezondheid Tours Vakanties in Turkije, Geloof Tours in Turkije, Culturele Tour Operator, Turkije Specialist†