En  Fr  Nl  De  Tr  

TransAnatolie Welcomes You  to Turkey

 

 

 

 

TransAnatolie Tours

En  Fr  Nl  De  Tr  

 

 

 

Lydians

 

 

 

Home ] Up ] Tours ] Turkije ] Tijdlijn ] Steden ] Musea ] Over Ons ] Site Map ] Zoeken ]

 

Beschaving ] AB ] Karahantepe ] GŲbeklitepe ] Catalhoyuk ] Sumer ] Akkad ] Trojanen ] HattiŽrs ] Assyrians ] Hittieten ] Phrygians ] Urartians ] [ Lydians ] Lycians ] Ionians ] Ontdek ]

 

Up

Lydians

   

LydiŽrs geven geschenken aan de sjah900 - 600 V.CHR. in oude tijden, Lydia waren de naam van een vruchtbaar en geologisch rijk gebied van westelijk AnatoliŽ. De opmerkelijkste eigenschap van Lydians is hun uitvinding van muntstuk-vormig geld. Tijdens de eerste helft van de 7de eeuw, was het eerste muntstuk van de wereld minted in Sardis, Salihli van vandaag, Turkije. Hebbend het voordeel om in het centrum van een bloeiend handelgebied te zijn leefde Lydians een zeer rijke levensstijl.

Lydia, Ancient Region of Anatolia

   

LydiŽKaart van LydiŽ. Het bruine gedeelte is het gebied in de 6e eeuw v.Chr. en de rode lijn de Romeinse provincieLydiŽ was een koninkrijk gesitueerd in Klein-AziŽ tijdens de Oudheid. Sardes was de hoofdstad van LydiŽ. Hun vroegste geschiedenis is legendarisch en duister.

De grenzen van LydiŽ varieerden doorheen de eeuwen. Eerst begrensde het Mysia maior, CariŽ, FrygiŽ en IoniŽ. Gyges breidde het rijk uit naar het noorden, in richting van de Bosporus. Onder Alyattes II en zijn zoon Croesus groeide het uit tot een van de machtigste staten in het westen en controleerde het bijna heel Klein-AziŽ ten westen van de rivier Halys, behalve LyciŽ. LydiŽ eiste tribuut van de veroverde steden, maar liet de bedrijven ongemoeid, zodat het handelsverkeer niet werd verstoord.

LydiŽ beschikte over een immense rijkdom; er heerst een mild klimaat, en er werd goud gedolven. LydiŽ was een van de eerste staten die munten sloeg. Deze revolutionaire uitvinding werd direct overgenomen door Milete en Ephesus, twee Griekse kuststeden die nauw contact onderhielden met LydiŽ. Voor alle Grieken was LydiŽ lange tijd het toonbeeld van luxe en rijkdom. De Grieken namen ook de Lydische muziek over.

De LydiŽrs waren volgens Herodotus ook de uitvinders van dobbelstenen, bikkels en balspelen: oorspronkelijk bedacht om de ellende van achttien jaar hongersnood te verlichten, door om de andere dag te eten en te spelen.

In 548 v.Chr. versloeg Cyrus II Croesus na een beleg van veertien dagen. Croesus werd mild behandeld na eerst te zijn veroordeeld tot de brandstapel. LydiŽ werd een provincie in het Perzische rijk. De ondergang van LydiŽ werd o.a. beschreven door Herodotos in zijn werk HistoriŽn. Volgens Herodotus was Croesus de eerste vreemdeling die in contact kwam met de Grieken. Al zijn veldtochten hadden succes.

Belangrijke steden in het gebied waren Troje, Smyrna, Sardes, Efeze en Milete.

   

Monarchen van LydiŽ

  • vanaf 797 v.Chr. Ardysus I
  • vanaf 761 v.Chr. Alyattes I
  • vanaf 747 v.Chr. Meles
  • vanaf 735 v.Chr. Candaules
  • vanaf 718 v.Chr. Gyges
  • vanaf 680 v.Chr. Ardysus II
  • vanaf 631 v.Chr. Sadyattes
  • vanaf 619 v.Chr. Alyattes II
  • vanaf 560 v.Chr. Croesus
   

TransAnatolie Tour

 
 

 

Turkey

Turquie

TŁrkei

Turkije

TŁrkiye

 

 

 

Home ] Up ] Tours ] Turkije ] Tijdlijn ] Steden ] Musea ] Over Ons ] Site Map ] Zoeken ]

Beschaving ] AB ] Karahantepe ] GŲbeklitepe ] Catalhoyuk ] Sumer ] Akkad ] Trojanen ] HattiŽrs ] Assyrians ] Hittieten ] Phrygians ] Urartians ] [ Lydians ] Lycians ] Ionians ] Ontdek ]

 

Mail to info[at]transanatolie.com with questions or comments about this web site.
Copyright © 1997 TransAnatolie. All rights reserved.
Last modified: 2023-08-06
 
Explore the Worlds of Ancient Anatolia and Modern Turkey by TransAnatolie Tour: Ancient Anatolia Explorer, Asia Minor Explorer, Turkey Explorer; Cultural Tour Operator, Biblical Tour Operator, Turkish Destinations, Cultural Tours to Turkey, Biblical Tours to Turkey, Health and Cultural Tours to Turkey, Thermal, Thalasso Holidays in Turkey,  Archaeological Tours to Turkey, Historical Tours to Turkey, Cultural Heritage Tours to Turkey, Cultural Tours to Turkey, Hobby Eco and Nature Tours Holidays to Turkey,  Beach and Plateau Holidays in Tuirkey, Anatolian Civilizations, Ancient Cultural Museums in Turkey, Top Turkish Museums, Museums in Turkey, Anatolian Civilizations Museum, Istanbul Archeological Museum, Ephesus Museum, Mevlana Museum, Topkapi Museum, Museum of Topkapi Palace, Turkish Cities, Turkish Destinations, Ancient Cities in Turkey, Ancient Anatolian Cities, Turkey in Brief, Turkish Culture, Turks, Turkish Language, Turkish Philosophers....Circuits culturels en Turquie, Excurcions en Turquie, Vacances en Turquie, Circuits de Culture en Turquie, Circuits de Croyance en Turquie, Turquie, Villes Antiques en Turquie, Musees en Turquie, Empires Turcs, Revolution de Mustafa Kemal Ataturk, Turquie d'Ataturk, Culturele Tours in Turkije, Rondreizen in Turkije, Reizen naar Turkije, Culturele Rondreizen naar Turkije, Vakanties in Turkije, Groepsreizen naar Turkije, Turkije, Turkse  Geschiedenis, Geschiedenis van Turkije, Oude Steden in Turkije, Oude Beschavingen, Oude Anatolische Beschavingen, Turkse Steden, Turkse Musea, Musea in Turkije, Turkse Steden, Overzicht van Turkije, Turkije in het Kort, Turks, Turkse Taal, Turkse Gescheidenis, Osmaanse Rijk, Ottamaanse Rijk, Gezondheid Tours Vakanties in Turkije, Geloof Tours in Turkije, Culturele Tour Operator, Turkije Specialist†